Potrebujeme k tomu ešte víťazstvo Švédov nad Nemcami minimálne po predĺžení. Za predpokladu, že Švédi dnes podľa papierových predpokladov prehrajú s Čechmi. V prípade plného bodového zásahu z posledných dvoch zápasov by nás totiž Tre Kronor predbehli. Toľko kalkulácie. Rozhodne sa na ľade od 15:00 hod. Sledujte na:
Všetci hráči sú v poriadku a tešia sa na posledné vystúpenie v turnaji. Medzi takouto kvalitnou konkurenciou štartujú prvýkrát. Veľakrát za posledných 48 hodín však padla otázka, či Japoncov môžeme zdolať. Strelec nášho prvého gólu vo Švédsku Marián Ligda: „Každý súper je hrateľný. Sú to skúsení a veľmi rýchli hráči, ale tiež majú svoje slabiny. My musíme hrať veľmi taktický zápas a využiť každú príležitosť na strelenie gólu“. Kapitán Peter Štít: „To bude ešte o jednu úroveň ťažšie, ako proti Švédom, ale naše výkony stúpajú, takže musíme sa o to pobiť. Skúsime to“.
Slovensko už raz Japoncov malo na „lopate“. Vlani v prvom zápase MS B skupiny na ich pôde v Tomakomai. Nevyužili sme však v úvode dve dobré šance (z toho jedna skončila na žrdi) a dovolili sme domácim zdvihnúť hlavy. Vyhrali napokon 3:1, ale Slováci im boli viac než vyrovnaným súperom. Vidina hier v blízkej Kórei však zrejme naplno zmobilizovala sily v tábore nášho súpera a pred Östersundom absolvovali dlhú kvalitnú prípravu. Slovenskí hráči tvrdia, že im to očividne prospelo a sú lepší ako vlani. Napokon v dvoch úvodných dueloch si poradili s Nemeckom 6:2 a Švédskom 3:2, pričom v oboch stretnutiach mali herne aj rýchlostne navrch. Uvidíme dnes – našťastie graduje aj forma slovenských hráčov.
Včera dopoludnia absolvoval náš tím antidopingovú prednášku v aréne. Potom sa rozdelil na dve časti. Jedna trávila voľný čas v hoteli, druhá návštevou centra mesta. Škoda, že voľnému dňu neprialo počasie – Östersund celý deň kropil dážď a bolo citeľne chladno. Počasie napokon skrátilo aj večerný piknik vo veľkom stane pri hoteli, kde sa pre všetky výpravy podávalo losie mäso a ďalšie špeciality.
Tak držte našim chlapcom popoludní palce!
Z Östersundu Roman Végh